top of page

גישה פתוחה וחוקית לגמרי

  • תמונת הסופר/ת: Shuli Ben Nun
    Shuli Ben Nun
  • 14 במאי 2020
  • זמן קריאה 1 דקות


עוד לפני עידן הקורונה נושא הגישה הפתוחה הוא נושא מדובר מאד ונעשים צעדים רבים לקדם ולהגדיל את מאגר החומרים שקיימים בגישה פתוחה לצורכי לימוד ומחקר. ישנן עמותות פעילות , חלקן מתחילת שנות ה 2000 ששמות להן למטרה לקדם נושא זה באמצעות הגדלת מאגר החומרים בגישה פתוחה ויצירת שיתופי פעולה עם הוצאות ספרים, אוניברסיטאות ועוד. זאת כדי לעודד מחקר ומתן גישה גם לאלה שאין להם את הכסף או את היכולת להגיע למקורות.


היא פלטפורמת חיפוש שמקשרת לספרים בגישה מלאה מהוצאות לאור אקדמיות. באתר שלה יופיעו ספרים שעברו ביקורת עמיתים (peer review) וכן קיבלו רישיון לגישה פתוחה. קיימים במאגר ספרים באנגלית ובשפות אחרות. בהמשך יצרו גם את DOAB מדריך לספרים בגישה פתוחה שבסיסו בספרייה הלאומית ההולנדית בהאג .


ארגון ISKME עוסק בהובלת חדשנות בחינוך ובין מטרותיו עידוד התפתחות מקצועית ולמידה לאורך החיים. הוא יצר את מאגר OER COMMONS . המאגר מכיל חומרי הוראה ודידקטיקה, ספרי לימוד, סרטונים ועזרי הוראה נוספים. קהל היעד שלו מגוון והוא מכוון למורים, פרחי הוראה ,תלמידים וגם אנשים שאינם עוסקים בחינוך.


הספרייה המאגר בינלאומי רב תחומי לתזות ועבודות דוקטורט באנגלית ובשפות אחרות שמטרתו לעודד שיתופי פעולה מחקריים ומתן גישה לחומרי המחקר. מספר התזות מתקרב ל 6 מיליון.


ניתנה פה טעימה מכמות היוזמות להנגשת חומרים בגישה פתוחה. חלקן מוצלחות יותר וחלקן פחות. מומלץ לנסות לחפש בכלים אלה ולהגיע למקורות מפתיעים ממקומות שונים בעולם.










Comments


bottom of page